„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja pt. „Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokiej jakości mięsa świń żywionych paszą wzbogaconą w kwasy omega-3 i kwercetynę z cebuli odpadowej” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020."

30 KWIETNIA 2025 ZAKOŃCZYLIŚMY 4 ETAP NASZYCH BADAŃ

Jest to jednocześnie data zakończenia całego projektu.

W Etapie 3 wybrano najlepszy sposób karmienia paszą z dodatkiem preparatu łuski cebuli i cebuli odpadowej. Potwierdzono wysokie cechy jakościowe uzyskanego mięsa. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, tiaminy, a także kwercetyny. Poziom uzyskanych cech potwierdza wysoka jakość sensoryczna wskazana przez potencjalnych odbiorców tego produktu.

Jednak zarówno producent jak i konsument chciałby aby produkt charakteryzował się odpowiednio wysoką jakością przez dłuższy czas.

Dlatego celem tej części badań było wybranie metody pakowania mięsa w modyfikowanej atmosferze, która pozwoliłaby na uzyskanie co najmniej takich samych cech jakościowych jak w metodzie pakowania próżniowego.                                                                                                                                        Prace realizowano przy współpracy pracowników trzech katedr Uniwersytetu Przyrodniczego               w Poznaniu: Katedry Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców w ramach Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach oraz Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej i Katedry Technologii Mięsa w ramach Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu.

Opracowano skład mieszanki gazów do przechowywania uzyskanego mięsa w celu wydłużenia jego trwałości naturalnej przy jednoczesnej wysokiej wartości żywieniowej i sensorycznej, zwłaszcza barwy.    Dobrana przez nas mieszanina gazów pozwoliła uzyskać produkt o wysokiej jakości sensorycznej,        w porównaniu do produktu przechowywanego w warunkach próżni.                                          Zastosowanie tej metody pakowania skutecznie opóźniało rozwój pierwotnych i wtórnych produktów utleniania tłuszczów, a także ograniczało wzrost drobnoustrojów.                                          Zastosowanie tej metody pakowania pozwoliło na uzyskanie najmniejszych zmian sensorycznych jak i jakościowych produktu po obróbce cieplnej. Dotyczyło to szczególnie stabilności tiaminy, której mięso wieprzowe stanowi główne źródło spośród produktów mięsnych. 

ręka osoby wkładającej probówkę do wirówki
kawałki schabu w plastrach
zdjęcie osoby w rękawiczkach trzymającej elektrodę do badania mięsa
nakłuwanie mięsa