„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja pt. „Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokiej jakości mięsa świń żywionych paszą wzbogaconą w kwasy omega-3 i kwercetynę z cebuli odpadowej” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020."

31 CZERWCA 2024 ROKU ZAKOŃCZYLIŚMY 3 ETAP NASZEGO PROJEKTU

Zadaniem tej części projektu było wybranie najkorzystniejszego wariantu żywienia zwierząt w celu pozyskania mięsa o najwyższych parametrach jakościowych, przy optymalnych wskaźnikach produkcyjnych. Prace realizowano przy współpracy pracowników trzech katedr Uniwersytetu Przyrodniczego  w Poznaniu: Katedry Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców w ramach Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach oraz Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej i Katedry Technologii Mięsa w ramach Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu.

W ramach realizacji celu badań tuczniki podzielono na 4 grupy uwzględniające sposoby karmienia, związane z poziomem dodatku preparatu cebuli odpadowej oraz łuski z cebuli (kontrolna – żywienie paszą tradycyjną bez dodatku badanego preparatu oraz 3 grupy doświadczalne, o zróżnicowanym jego dodatku (100, 90 i 80% udziału w mieszance dodanej do paszy na poziomie 3%) oraz  czasu podawania mieszanek przyjmując okres tuczu świń w 3 wariantach terminowych:30, 45 i 60 dni przed ubojem.

Badania efektywności przyjętych sposobów karmienia obejmowały następujące analizy:  Badanie wartości rzeźnej tusz na podstawie mięsności tuszy, grubości mięśnia oraz grubości słoniny                                                                                                                                           Analizy jakościowej tuszy na podstawie kwasowości mięsa, przewodności elektrycznej, barwy mięsa (ocenionej według systemu CIE L*, a*, b*, C*, h po 24 h), wodochłonności mięsa oraz wycieku termicznego mięsa.                                                                                                                       Analizy jakościowej uzyskanego mięsa na podstawie:                                                                Analizy składu podstawowego mięsa (oznaczenia zawartości białka ogólnego, zawartości tłuszczu i zawartości wody); Badania  zawartości kwasów tłuszczowych; Analizy wskaźników stabilności oksydacyjnej mięsa; Badania zawartości tiaminy w mięsie; Badania zawartości kwercetyny i jej pochodnych; Oznaczenia ogólnej liczby drobnoustrojów; Badania tekstury mięsa wykonanego przy użyciu testu TPA oraz testu cięcia nożem Warnera-Bratzlera; Badania barwy na przekroju w systemie CIE L*a*b*; Analizy komputerowej obrazu mięsa surowego i po obróbce termicznej.

Wykonano także ocenę sensoryczną produktu mięsnego surowego (barwa) i po obróbce cieplnej (barwa, zapach, smak, tekstura). W ocenie tej, jako wyróżnik jakości przyjęto jakość ocenianą przez konsumentów, na podstawie oceny pożądalności sensorycznej. W badaniu uwzględniono także
ocenę profilową, na podstawie analizy intensywności deskryptorów barwy, aromatu, smaku i tekstury. 

I udało się !!!

Na podstawie uzyskanych wyników badań wybrano poziom zaprojektowanego preparatu łuski cebuli  i cebuli odpadowej dodanego do paszy. Wybrano także czas w jakim powinien być podawany ten preparat.

Wskazany wariant pozwolił na wysokie odłożenie kwercetyny w tkance mięśniowej.         Potwierdzono także jej wysoką stabilność.

Zastosowanie przyjętych założeń karmienia pozwoliło na uzyskanie produktu o wysokich cechach rzeźnych i jakościowych mięsa. Uzyskano tusze o optymalnej mięsności i niskim otłuszczeniu.   Mięso charakteryzowało się wysoką zawartością nienasyconych, a nawet wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Potwierdzono także wysoką zawartość tiaminy, a zarazem wysoką jej stabilność, dzięki czemu możemy przyjąć, że to mięso będzie jej dobrym źródłem.

Udowodniono także wysoką jakość sensoryczną tego produktu.

Dlatego do dalszych badań wybrano ten model wzbogacania. 

granulat paszy
plastry mięsa surowego, schabu
aparat do pomiaru barwy przyłożony do kawałka mięsa
aparat do mierzenia pH