6 czerwca 2025 w Hotelu Radisson Blu Sobieski w Warszawie odbył się II Kongres „Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day”. Podczas tego spotkania liderzy branży i eksperci z całego świata rozmawiali m.in. o nowych regulacjach środowiskowych, roli sztucznej inteligencji w produkcji i zagrożeniach epizootycznych. Najważniejszym przesłaniem kongresu stał się apel o zacieśnienie międzynarodowej współpracy dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywności.
W spotkaniu tym uczestniczył także nasz Lider – dr inż. Janusz Wojtczak. Był on członkiem panelu dyskusyjnego, wraz z Caroline Mitchell z Topigs Norsvin i Dariuszem Lisiakiem. W ramach tej grupy wspomniano o badaniach nad genetyką tuczników o wyższej masie, wydłużaniu tuczu, tak aby uzyskiwać świnie o większej masie ubojowej niż tradycyjna. Uczestnicy panelu prognozowali, że hodowla cięższych świń może się utrzymać, jeśli presja ekonomiczna będzie tego wymagać. Jednak kluczowe będzie dostosowanie do wymogów rynku oraz inwestycje w linie ubojowe i transport.
Udział w tym panelu pozwolił na przedstawienie naszego produktu oraz wyeksponowanie jego zalet funkcjonalnych, jak i sensorycznych.