„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja pt. „Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokiej jakości mięsa świń żywionych paszą wzbogaconą w kwasy omega-3 i kwercetynę z cebuli odpadowej” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020."

Informacje o Grupie operacyjnej

W skład grupy operacyjnej wchodzi pięcioro konsorcjantów. Są nimi:

Inter – Agri Sp. z o.o. – lider projektu.

INTER-AGRI to tradycja i nowoczesność, laptopy na polach i w obiektach produkcyjnych, a jednocześnie wyśmienity tradycyjny POLSKI, smaczny i zdrowy produkt i co ważne z zerowym „śladem węglowym”

Przedsiębiorstwo Inter-Agri sp. z o.o., które rozpoczynało swoją działalność jako małe rodzinne gospodarstwo, w chwili obecnej jest jednym z największych i najnowocześniejszych producentów żywności województwa wielkopolskiego. Jednym z głównych założeń polityki przedsiębiorstwa (misja) jest ciągły rozwój i dążenie do jak najwyższej jakości produkowanych wyrobów. Przykładem najwyższej innowacyjności może być chociażby produkcja energii elektrycznej OZE w układzie kogeneracyjnym na bazie fermentacji metanowej (biogazownia) z odpadów jakie w gospodarstwie powstają, chociażby odpady cebuli i ziemniaków pozagatunkowych oraz odpadów z produkcji zwierzęcej (np. gnojowicy). Co niezwykle istotne w produkcji energii elektrycznej w układzie kogeneracyjnym, ciepło jest elementem „produktem odpadowym”. Ciepło, wykorzystywane jest do ogrzewania pomieszczeń i podgrzewania wody do celów technologicznych (szczególnie w okresie zimowym) oraz, co jest ewenementem w skali kraju, w firmie zainstalowano zespolony agregat absorpcyjny (trigeneracyjny) wykorzystującej ciepło (odpadowe) do celów produkcji chłodu technologicznego (chłodnia do przechowywania warzyw oraz produkcja zwierzęca – tu szczególnie w okresie letnim).

Do zadań Inter – Agri Sp. z o.o. w projekcie „Wieprzowina Kobe” należeć będzie:

Bartosz Wojtczak

Rolnik indywidualny. Jest właścicielem gospodarstwa BW-AGRO, prowadzącym produkcję rolną na własnych i dzierżawionych gruntach. Łącznie gospodarstwo uprawia ok.70 ha GO, z czego 27,24ha to grunty własne. W strukturze upraw przeważa kukurydza na ziarno. Duży areał (ok.10ha) zajmuje również bardzo intensywna produkcja – ziemniaków konsumpcyjnych. Gospodarstwo BW – Agro ma również bardzo duże tradycje w produkcji zwierzęcej. Od roku 2014 zajmuję się produkcją wieprzowiny, ale, co bardziej istotne, wymagającej bardziej zaawansowanego „know how” produkcji materiału hodowlanego i warchlaków. W roku poprzednim (2022 r.) gospodarstwo oddało do użytku nowoczesny obiekt produkcyjny na 226 loch w cyklu otwartym (produkcja warchlaków). Gospodarstwo BW-Agro bardzo skutecznie korzysta z zewnętrznych programów wsparcia do inwestycji rolniczych, od programu „młody rolnik” poprzez SAPARD i SPO PROW oraz PROW 2014-2020 „modernizacja gospodarstw rolnych w obszarze „a” produkcja prosiąt”

Do zadań Bartosza Wojtczaka projekcie „Wieprzowina Kobe” należeć będzie:

Ubojnia Przywarty Sp. z o.o. Sp. K.

Ubojnia Przywarty Sp. z o.o. Sp. K. rozpoczęła swoją działalności w 1994 roku, początkowo jako Z.U.H. Ubojnia Zwierząt Rzeźnych Maria Przywarta. Od 1 lipca 2016 roku widnieje pod wskazaną nazwą. Działalność firmy polega na zakupie od lokalnych producentów, rolników czy kontrahentów trzody chlewnej oraz sprzedaż również dla lokalnych przedsiębiorstw półtusz wieprzowych, wyrębów i podrobów i jelit wieprzowych oraz odpadów przeznaczonych do dalszego przetwórstwa. W firmie jakość mięsa wieprzowego to cel nadrzędny.

Do zadań Ubojnia Przywarty Sp. z o.o. Sp. K. w projekcie „Wieprzowina Kobe” należeć będzie:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu to uczelnia z ponad 100-letnią tradycją akademickich studiów rolniczo-leśnych oraz 70-letnią funkcjonowania jako autonomiczna jednostka. W swojej historii sięga do tradycji akademickich z roku 1870, kiedy to staraniem Augusta Cieszkowskiego powstała w Żabikowie pod Poznaniem Wyższa Szkoła Rolnicza im. Haliny. Obecnie Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu jest jedną z najbardziej znaczących uczelni przyrodniczych w kraju. Kształci co roku ponad 7 tys. studentów, na 23 kierunkach studiów, zatrudnia ponad 800 nauczycieli akademickich, w tym ponad 105 profesorów, mając do dyspozycji nowoczesną bazę materialną oraz szerokie grono wykwalifikowanej kadry naukowo-dydaktycznej. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu dysponuje nowoczesną bazą naukowo-dydaktyczną, w której prowadzone są różnorodne, nowatorskie badania oraz odbywają się zajęcia, warsztaty, laboratoria dla studentów. Dzięki doskonałemu i unikalnemu wyposażeniu wielu jednostek w aparaturę nowoczesnej generacji możliwe jest prowadzenie projektów we współpracy z otoczeniem krajowym jak i zagranicznym, a proponowana oferta usługowa i badawcza może być realizowana na wielu płaszczyznach.

Do zadań Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w projekcie „Wieprzowina Kobe” należeć będzie:

Centrum Doradztwa Rolniczego

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wraz z Oddziałami w Krakowie, Poznaniu, Radomiu i Warszawie jest państwową jednostką organizacyjną, podlegającą bezpośrednio Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Centrum współpracuje z ośrodkami doradztwa rolniczego, instytucjami administracji rządowej i samorządowej, organizacjami branżowymi, placówkami naukowo-badawczymi oraz innymi organizacjami i instytucjami pracującymi na rzecz rozwoju wsi i rolnictwa. Celem realizowanych działań jest doskonalenie wiedzy i umiejętności kadry doradczej oraz podniesienie i ujednolicenie standardów usług świadczonych przez doradców na rzecz rolników.

Do zadań Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Poznaniu w projekcie „Wieprzowina Kobe” należeć będzie: