„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja pt. „Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokiej jakości mięsa świń żywionych paszą wzbogaconą w kwasy omega-3 i kwercetynę z cebuli odpadowej” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020."

PROW Współpraca

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja pn.

Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokiej jakości mięsa świń żywionych paszą wzbogaconą w kwasy omega-3 i kwercetynę z cebuli odpadowej. 

mająca na celu

Głównym celem operacji będzie opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokiej jakości mięsa świń żywionych paszą wzbogaconą w kwasy omega-3 i kwercetynę z cebuli odpadowej. W wyniku prac zostanie wyprodukowane mięso wieprzowe o wysokiej jakości funkcjonalnej i sensorycznej, m.in. o zwiększonym udziale tłuszczu śródmięśniowego i kwasów omega-3 oraz o bardziej pożądanej kruchości i soczystości, niż oferowane do tej pory na rynku. Zastosowanie preparatów wytłoków owocowych, łuski z cebuli oraz cebuli odpadowej pozwoli na zwiększoną efektywność związania kwercetyny w mięśniach oraz uzyskać wysoką stabilność oksydacyjną zawartych w surowcu NNKT oraz tiaminy.  

współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Współpraca

Jako konsorcjum, w skład którego wchodzą: Inter – Agri Sp. z o.o., gospodarstwo indywidualne Bartosz Wojtczak, Ubojnia Przywarty Sp. z o.o. Sp. K.,  Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu wzięliśmy udział w projekcie ogłoszonym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. 

 

Mięso wieprzowe odgrywa znaczącą rolę w diecie człowieka szczególnie ze względu na jego wysoką wartość odżywczą, między innymi wysoką zawartość witaminy B1, ale także walory smakowe. Jeszcze do niedawna było traktowane jako główne źródło tłuszczu w diecie, zwłaszcza kwasów nasyconych. W ostatnim czasie prowadzone intensywnie badania nad modyfikacją profilu kwasów tłuszczowych w kance mięśniowej i tłuszczowej przyczyniły się do znacznej redukcji otłuszczenia i poprawy wskaźników jego jakości żywieniowej (Hugo i inni., ; Łęska i Czyżak-Runowska, 2018). Jako dodatki paszowe w tym celu, wykorzystuje się, między innymi oleje roślinne, oleje rybne, mączkę rybną, a także algi morskie, łubin i lniankę (Pogorzelska-Nowicka i wsp., 2018). W badaniach wykazano, że zastosowanie dodatku wytłoków lnianych do paszy zwiększa udział kwasów omega-3 w mięsie oraz poprawia stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (Piotrowska i in., 2012; Trombetta i in., 2019). Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na poziom ich dawkowania, tak aby modyfikacja diety nie pogarszała cech sensorycznych (smaku i zapachu), przydatności technologicznej i przetwórczej mięsa oraz jego trwałości. Potrzeba uzyskania funkcjonalnego preparatu do stabilizacji oksydacyjnej wytłoków lnianych potwierdzona jest wcześniejszymi badaniami dotyczącymi niestabilności oksydacyjnej surowców lnianych (Piotrowska i in., 2012; Szymandera-Buszka, Hęś, Waszkowiak & Jedrusek-Golińska, 2014; Waszkowiak i in., 2014). Obecność produktów o charakterze przeciwutleniającym pozwoli znacznie spowolnić tempo tych zmian (Kowalska i in., 2011), a także ograniczyć ubytki zawartej tiaminy (Hęś i in., 2011) i poprawić jakość sensoryczną produktu. Ze względu na liczne badania potwierdzające korzystne działanie naturalnych przeciwutleniaczy na zdrowie człowieka a jednocześnie zainteresowanie nimi konsumentów należy zwrócić uwagę na wysoki potencjał przeciwutleniający kwercetyny pochodzącej z cebuli (Celano i in., 2021). Jej źródłem mogą być cebula odpadowa i łuska cebuli. Dodatkowym atutem wydaje fakt, że sposoby wykorzystywania tego surowca przyczyniają się, że łuska cebuli i cebula odpadowa stanowią materiał odpadowy będący bardzo dużym problemem w przetwórstwie (Santiago i in., 2020). Dlatego zagospodarowanie jej poprzez odpowiednie rozdrobnienie i tworzenie kompleksów inkluzyjnych z pektynami z frakcjami błonnika pokarmowego/włókna surowego wpłynie na uzyskanie wartościowego dodatku do paszy. 

Jednak aktywność wszystkich związków przeciwutleniających związana jest z odpowiednią dawką (Piechocka & Szymandera-Buszka, 2021), formą wprowadzenia. Może być także różna efektywność w zmieniających się warunkach przechowywania produktu (Skrovankova i in., 2015). Badania związane z fortyfikacją wymagają także określenia efektywności związania aktywnego składnika w mięśniach i jednocześnie określenie stabilności oksydacyjnej także w mięsie. Istotnym jest także zastosowanie zabiegów pozwalających na uzyskanie produktu o ograniczonej intensywności związków lotnych charakterystycznych dla cebuli a niekorzystnie odbieranych przez zwierzęta, jak i człowieka przy konsumpcji mięsa. Wiadomym jest, że współczesny konsument poszukuję mięsa o  najwyższych parametrach jakościowych, czyli o odpowiedniej barwie, kruchości, soczystości, smaku i zapachu. Również przemysł przetwórczy oczekuję mięsa normalniej jakości (RFN – reddish-pink – czerwono-różowe, firm – twarde, normal – normalne), czyli bez wad technologicznych, a zwłaszcza tych z objawami wodnistości. Dlatego istotnym jest także dobór odpowiedniej mieszaniny gazów w procesie pakowania uzyskanego mięsa o wyższej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w celu jednocześnie uzyskania trwałości mikrobiologicznej stabilności oksydacyjnej jaki i pozytywnie postrzeganej przez konsumentów czerwonej barwy mięsa (Gómez & Lorenzo, 2021; Jo i in., 2000). 

Cele projektu:

Biorąc pod uwagę powyższe fakty przyjęto, że celem głównym projektu będzie opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokiej jakości mięsa świń żywionych paszą wzbogacona w kwasy omega-3 i kwercetynę z cebuli odpadowej.  

  1. Opracowanie składu preparatu do wzbogacenia pasz na bazie wytłoków lnianych oraz inkluzyjnych preparatów wytłoków owocowych i łuski oraz cebuli odpadowej pozwalającego na polepszenie w mięsie profilu kwasów tłuszczowych o zwiększonej trwałości i zwiększonej efektywności związania kwercetyny w mięśniach. 
  2. Opracowanie optymalnej postaci dodawanej łuski oraz cebuli odpadowej w celu polepszenia cech fizycznych, np. kąta zsypu pozwalającego na polepszenie cech ułatwiających pakowanie i przechowywanie oraz zmniejszenie powierzchni magazynowych.  
  3. Wyprodukowanie mięsa wysokiej jakości, bez wad technologicznych, z odpowiednim otłuszczeniem wpływającym na podwyższenie walorów sensorycznych u konsumentów a jednocześnie z korzystnym profilem kwasów tłuszczowych o wysokiej stabilności i kwercetyny w formie stabilnej. 
  4. Opracowanie technologii uzyskania dezodoryzowanej mieszanki z łuski oraz cebuli odpadowej celem uzyskania maksymalnej ochrony przeciwutleniającej wprowadzonych kwasów omega-3 i ograniczenie niekorzystnych cech sensorycznych związanych ze smakiem i zapachem suszu cebuli. 
  5. Dobór odpowiedniej mieszaniny gazów w procesie  pakowania mięsa pozwalającej na znaczące wydłużenie naturalnego okresu przydatności do spożycia mięsa a jednocześnie zachowanej barwie czerwonej i wysokiej wartości żywieniowej.